Kanda bulunan beyaz küre denilen akyuvarların bir tipi olan nötrofil ya da parçalı lökositlerin sayıca az olmasına nötropeni denir.
Nötrofiller kemik iliğindeki kök hücrelerden gelişir. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı konak savunmasında rol oynayan, bakterileri yok eden (fagositoz yapan) hücrelerdir. Vücutta yeterli nötrofil olmazsa ağır ciddi bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelir.
Çocuklarda her yaş grubunda bazen hafif, bazen de ölümcül seyredebilen klinik tablolarda sorumlu etken nötropeni olabilir. Nötropeni, genel olarak mutlak nötrofil sayısının (MNS) 1500/mm3 ’ün altına düşmesine denir.
Mutlak nötrofil sayısının (MNS),yaşa ve ırka göre normal düzeyinin altında olması nötropeni olarak tanımlanmaktadır.
Yenidoğanda nötropeninin alt sınırı 6 000/mm3 ’tür, bebeğin büyümesi ile ikinci haftada bu sınır 1 000/mm3 ’e iner ve 1 yaşa kadar bu düzeyde kabul edilir. Bir yaşından sonra ise alt sınır 1 500/mm3 olarak alınmaktadır.
Mutlak nötrofil sayısı: 1 000-1 500/mm3 olanlar hafif, 500-1 000/mm3 olanlar orta, 500 ve altı/mm3 olanlar ise ağır nötropeni olarak sınıflanır.
Diğer çocuklara kıyasla nötropenili çocuklarda enfeksiyonlar;
Enfeksiyonun yerine göre yakınmalar değişir. Örneğin kulak enfeksiyonu varsa kulak ağrısı yakınması, akciğerlerde enfeksiyon varsa öksürük solunum sıkıntısı olur.
Tam kan sayımı yapılarak ve kan yayması mikroskopta incelenerek nötropeni tanısı konur. Sonra nedene yönelik kemik iliği incelemesi, enfeksiyon araştırılması ve genetik testler gibi ileri tetkikler yapılabilir.
Çocuklarda nötropeni tedavisi nedenine ve nötropeninin derecesine göre değişir. Tüm vakalarda tedavi gereksinimi yoktur.
Absolü nötrofil sayısı tedavi kararını etkiler. Çok düşük nötrofil sayısı varsa ağır enfeksiyon riski artar.
Tedavi gerektiği zaman nötropenili çocuklarda çeşitli tedaviler uygulanır.
Nötropenili çocuk hastada herhangi bir enfeksiyon varlığında hastaneye hemen başvurmaları önemlidir.