Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna Emir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk OnkolojiProf. Dr. Suna EmirİletişimMenü
Blog

Çocuğum Lösemi mi?

Çocuğum Lösemi mi?

Lösemi nedir?

Lösemi, çocuklarda en sık görülen kanser türüdür. Çocukları ve genç yetişkinleri etkileyen tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 30'u lösemidir. En sık iki ile on yaşları arasında tanı koyulur. Çocuklarda Lösemi, vücudun beyaz kan hücrelerini etkiler.

Beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşmaya ve vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Ancak lösemide bazı beyaz kan hücreleri kanserli hale gelir ve olması gerektiği gibi çalışmaz. Kanda ve kemik iliğinde daha fazla blast denilen kanserli hücre oluştukça, sağlıklı hücreler için daha az yer kalır.

Çocukluk çağı lösemisi genellikle bir çocuğun doktora gitmesini gerektiren belirtileri olduğu için bulunur.

Doktor daha sonra neden olarak lösemiye işaret edebilecek kan testleri ister. Lösemileri erken tanımanın yolu bu hastalığın olası belirtilerine dikkat etmektir.

Çocukluk lösemisi erken bulunabilir mi?

Çocuğunuzda belirtilere neden olmadan önce lösemi taraması için yaygın olarak önerilen kan testleri veya diğer tarama testleri bulunmamaktadır. Çocukluk çağı lösemisi genellikle bir çocuğun doktora gitmesini gerektiren belirtiler varsa tanı alır.

Çocuğumda lösemi riski var mı?

Lösemi riskinin yüksek olduğu bilinen çocuklar için (örneğin, Li-Fraumeni sendromu veya Down sendromu gibi genetik bir durum nedeniyle),çoğunlukla düzenli tıbbi kontroller ve muhtemelen başka testler önerilir.

Aynısı, diğer kanserler için kemoterapi ve/veya radyasyon tedavisi gören çocuklar ve organ nakli yapılmış ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan çocuklar için de geçerlidir. Bu çocuklarda lösemi riski genel popülasyondan daha yüksektir.

Çocuğumda lösemiye ne sebep olur?

Çoğu çocukluk çağı lösemisine beyaz kan hücrelerinin genlerindeki tesadüfi mutasyonlar neden olur. Nadir görülen genetik vakalar dışında, bu hastalıkların nedenleri hakkında çok az şey bilinmektedir.

Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklardan korumada önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemindeki bir arıza, lösemiye yakalanma riskini artırabilir. Bazı virüsleri veya diğer enfeksiyonları kapmak gibi şeyler bağışıklığı azaltabilir. Ortamdaki toksinler veya kimyasallara maruz kalma da bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

Çocuğumda lösemi belirtileri neler olabilir?

Lösemide anormal beyaz hücreler çok hızlı çoğalır ve enfeksiyonla iyi mücadele etmez. Blast adı verilen bu hatalı beyaz kan hücreleri kemik iliğini doldurur. Bu, yeterli kırmızı kan hücresi veya trombosit yapılmadığı anlamına gelebilir. Kemik iliğindeki tüm bu sıkıntılar lösemi belirtilerine neden olur.

Bunlar, yorgunluk ve enfeksiyon ve morarma veya kanama ile ilgili sorunları içerebilir. Kemik iliği genişledikçe kemik ağrısı da ortaya çıkabilir. Ayrıca lenf bezlerinde büyüme olur. Akut lenfoblastik lösemi her yaştan insanda olabilir, ancak en sık 2 ila 5 yaş arası çocuklarda görülür.

Çocuklarda Lösemi Belirtileri

  • Lösemili çocukların yüzde 90'ından fazlası tarafından bildirilen yorgunluk (yorgunluk hissi),
  • Çocuğunuzun topallamasına veya yürümeyi reddetmesine neden olabilecek kemik ağrısı,
  • Cilt altında kolayca morarma veya peteşi adı verilen küçük kan lekelerinin görülmesi dahil kanama belirtileri,
  • Belirgin bir neden olmaksızın çeşitli süreler boyunca devam eden ateşler,
  • Tekrarlayan enfeksiyonlar.

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. 

Çocuğumda lösemi nasıl teşhis edilir?

Bir çocukta lösemiden şüphelenildiği zaman yapılan bazı özel testler vardır. 

  • Kan testleri: Tam kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ve kan kimyası gibi testler, normal kan hücrelerinin sayısı ve organların ne kadar iyi çalıştığı hakkında önemli bilgiler verebilir. Kan hücrelerinin şekilleri ve boyutları mikroskopla kontrol edilir.
  • Görüntüleme çalışmaları.
  • Kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisi.
  • Kemik iliği alındıktan sonra kemik iliği hücrelerinin mikroskopta incelenmesi önemlidir. 
  • Akım sitometri testleri: Löseminin tipini ve alt tipini bulmak için yapılır. Bu önemlidir çünkü tedavi löseminin tipine göre farklılık gösterir.
  • Genetik testler: Kan veya kemik iliğine bakarak genlerdeki değişiklikler test edilir.

Çocuklarda lösemi nasıl tedavi edilir?

Diğer bazı kanserlerin aksine lösemi evrelere bölünmez. Bunun yerine hastalar yaşlarına ve sahip oldukları lösemi tipine göre risk gruplarına atanır. Risk grupları lösemi tedavisini belirlemeye yardımcı olur. Çocuğunuzun yaşı, çocuğunuzun genel sağlık ve tıbbi geçmişi, genetik inceleme sonucu, lösemi türü ne göre tedavi seçilir. 

Çocuğum lösemi olursa tedavisi var mı?

Lösemi çocukluk çağında görülen kanserler arasında tedavi şansı en yüksek olanlardan biridir. Günümüzün modern tedavi protokolleri ile akut Löseminin genel anlamda tedavi şansı %70 – 75 dir. Bazı Lösemi tiplerinde bu oran %90- %95 in üzerine çıkmaktadır. 

Güncelleme Tarihi: 21.06.2022
Prof. Dr. Suna Emir
Editör
Prof. Dr. Suna Emir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Anlaşmalı Kurumlar

Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.

Prof. Dr. Suna EmirProf. Dr. Suna EmirÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Çocuk Hematoloji - Çocuk Onkoloji
0312 504 4342
0554 354 1128