Özellikle yenidoğan dönemi ve ilk altı ayda bebeklerde sık görülen bazı deri döküntüleri vardır. Bebeklerde sık görülen deri döküntüleri; pişik, isilik, atopik dermatit, seboreik dermatit'tir. Bu yazımızda bebeklerde pişik konusunu anlatmaya çalışacağım.
Bebeklerde pişik, derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozularak iltihaplanması ile sonuçlanan döküntü ve kızarıklığa denir.
Bu değişikliklere uzun süre ıslak nemli bezin içinde kalan derinin normalden fazla nemlenmesi sonucu, deri bütünlüğünün bozulması, dış etkenlere karşı bariyer etkisini kaybetmesine neden olur.
Bebek bezi döküntüsü de denilen pişik bebeğin cildinin ağrılı, kırmızı, pullu ve hassas olmasına neden olabilen yaygın bir durumdur.
Genellikle pişik, tahriş, enfeksiyon veya alerjinin sonucudur.
Tahriş: Bebek bezi çok uzun süre açık bırakıldığında ve kakası (veya bezinin kendisi) tekrar tekrar cilde sürtündüğünde bebeğin cildi tahriş olabilir.
Enfeksiyon: İdrar (çiş) cildin pH seviyelerini değiştirir ve bu da bakteri ve mantarların daha kolay büyümesini sağlar. Bebek bezlerinin sızmasını engelleyen maddeler hava sirkülasyonunu da engelleyerek bakteri ve mantarların gelişebileceği sıcak ve nemli bir ortam oluşturarak kızarıklığa neden olur.
Alerjiler: Hassas cilde sahip bebeklerde de kızarıklık gelişebilir. Bazı deterjan türleri, sabunlar, çocuk bezleri (veya bebek bezlerindeki boyalar) veya bebek bezleri hassas cildi etkileyerek kızarıklığa neden olabilir.
Ayrıca, yeni yiyeceklere başlamak, bebeğin kakasının içeriğini ve sıklığını değiştirebilir, bu da bazen pişiğe neden olabilir. Ve ishal, mevcut pişiği daha da kötüleştirebilir.
Birkaç günden fazla süren pişiklere Candida albicans adı verilen bir maya neden olabilir. Bu döküntü genellikle kırmızıdır, hafifçe kabarıktır ve döküntünün ana bölümünün ötesine yayılan küçük kırmızı noktalara sahiptir. Genellikle derinin derin kırışıklıklarında başlar ve bebeğin ön ve arka tarafındaki cilde yayılabilir. Bir bebeğe veya emziren bir anneye verilen antibiyotikler, Candida'nın büyümesini engelleyen "iyi" bakterileri öldürdükleri için buna neden olabilir.
Bebeklerde pişik tedavisi, koruyucu kremlerle düzelme sağlanamazsa, düşük potensli kortizon içeren kremler kullanılır. Eğer kandidiazis de ilave olmuşsa tedaviye mantarlara etkili kremler eklenir. Nadiren düzelmeyen mantar enfeksiyonunda ağızdan ilaç kullanımı gerekebilir.
Kızarıklığın giderilmesine yardımcı olmak için bebeğinizin bezini sık sık kontrol edin ve ıslanır veya kirlenir kirlenmez değiştirin.
Bebek bezi alanını sabun ve su ile nazikçe temizleyin ve kurulayın. Çinko oksit veya petrol içeren kremler ve merhemler cildi yatıştırmaya ve nemden korumaya yardımcı olur. Her bez değişiminde üzerine kalın bir şekilde (kek kreması gibi) sürülmelidir.
Bez bebek bezleri kullanıyorsanız, bunları en iyi nasıl temizleyeceğiniz konusunda üreticinin talimatlarına bakın. Deterjanları yalnızca önerilen miktarda kullanın ve bebeğinizin cildini tahriş edebilecek sabun veya deterjan kalıntılarını gidermek için yıkamadan sonra ekstra bir durulama döngüsü çalıştırın. Kumaş yumuşatıcıları ve kurutucu çarşafları kullanmaktan kaçının - bunlar bile cildi tahriş edebilir.
Bazı bebeklerde yeni bir bebek bezi tipine geçtikten sonra kızarıklık olur. Çocuğunuz hassassa, boya veya koku içermeyen bebek bezlerini arayın. Bazı bebekler ıslak mendillere karşı hassastır - su ve el bezi daha iyi olabilir.
Kliniğimizin aşağıdaki kurum veya özel sigortalarla anlaşması bulunmaktadır. Anlaşmamız olmayan özel sigorta ve kurumlara TTB fiyat tarifesinden fatura düzenlediğinden, hastalarımız ödedikleri ücreti sigortalarından ve kurumlarından tahsil edebilmektedirler.